Igår hade vi lite kalas här hemma, vi firade min födelsedag (som infaller imorgon)
Till kaffet blev det en klassisk Brittatårta med hallon, blåbär och vinbär.
Brittatårta är det namn jag känner till men den kan också kallas för Gömmingetårta el Herrgårdstårta.
Mitt recept jag bakade efter gav en väldigt tunn botten, men som också är härligt seg. Det blev frysta bär och det gav en god syrlighet till den annars så söta marängen. Jag bakade två bottnar och fick en större tårta. Man borde nog göra dubbelsats till en större långpanna.
Sockerkakssmet
125 g smör
1 dl socker
2 äggulor
1,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Marängsmet
2 äggvitor
1 ¾ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl hackade nötkärnor eller flagad mandel
Fyllning
3 dl vispgrädde
bär
Klä en långpanna med smort bakplåtspapper.
Rör smör och socker, vitt och krämigt. Tillsätt gulorna under vispning.
Blanda ner mjöl och bakpulver, varvat med mjölken, lite i taget.
Bred ut smeten tunt i pannan.
Vispa vitorna, när det börjar bli bubbligt, tillsätt sockret och vispa tills dess att du får en hård maräng.
Bred marängsmeten över kaksmeten och strö över mandeln/nötterna.
Grädda ljust beige på 180 grader, mitt i ugnen, ca 15 - 20 minuter.
Låt kallna.
Dela mitt itu.
Bred fyllning på ena och lägg andra halvan över.
Rör smör och socker, vitt och krämigt. Tillsätt gulorna under vispning.
Blanda ner mjöl och bakpulver, varvat med mjölken, lite i taget.
Bred ut smeten tunt i pannan.
Vispa vitorna, när det börjar bli bubbligt, tillsätt sockret och vispa tills dess att du får en hård maräng.
Bred marängsmeten över kaksmeten och strö över mandeln/nötterna.
Grädda ljust beige på 180 grader, mitt i ugnen, ca 15 - 20 minuter.
Låt kallna.
Dela mitt itu.
Bred fyllning på ena och lägg andra halvan över.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar