fredag 9 april 2010

Weras rundstycken


Brödbak är inte min starka sida. De blir aldrig så där fina och goda som jag vill ha dem. Å andra sidan har jag nog mindervärdeskomplex gentemot min mor som är suverän på att baka bröd, och min mormor var likadan så jag har lite att leva upp till (enligt mig själv) 
Detta recept är min mormors recept och det står verkligen ingenting förutom ingredienser, jäsning och  gräddningstid så jag gick lite på känn. De blev ganska bra fast jag var helt övertygad om att det skulle gå käpprätt åt skogen då degen var stum och seg. Jag blandade mjölsorter hej vilt och bytte socker mot honung.

Weras rundstycken:

100 gram smält smör
7 dl mjölk
1 paket jäst
1 tsk salt
2 tsk socker
knappt 2 liter mjöl

Jag smulade jästen i en bunke och löste upp den med hjälp av saltet, värmde mjölken tillsammans med smöret till ca 40 grader. Hällde i mjölken i bunken tillsatte honung och sedan mjölet. Jag hade vetemjöl, vetemjöl special och rågmjöl.
Degen blev väldigt seg men det kanske den ska bli, inte vet jag, de blev väldigt bra när de var klara ändå. 
Sedan delade jag in degen i ca 30 st små bitar och formade dem till "runda" bullar. (de blev inte så runda)
Jäsa fick de göra i 30 min.
Snittade kryss och penslade med ägg och stödde sesamfrön över.
Grädningstid 12- 15 min i 225 grader.
Låt svalna utan bakduk.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails