måndag 8 februari 2010

Cake pops



Efter viss efterfrågan kommer här receptet på klubborna jag gjorde till Elliots kalas. De är en försvenskad och förenklad variant av Cake Pops som har varit mycket populära på olika bakbloggar runt om.
Då vi inte har särskilt många bra färdiga kakmixar eller färdig frosting att köpa här i Sverige kändes det som ett stort projekt att få till dessa klubbor. Men efter ett misslyckat försök kom jag på hur man kunde göra dessa på vanlig chokladbollsdeg. Det var lite pyssligt att få ihop dem med det var klart värt besväret.

ca 15 st

Du behöver:

klubbpinnar alt. grillpinnar ( www.kakburken.se )
blockchoklad, mörk eller vit
strössel
en bit frigolit eller något annat som man kan sticka ner de chokladdoppade klubborna i så att de kan stå upp och torka.

100 gram rumstempererat smör
1 1/2 dl socker
3 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker eller 1/2 tsk äkta vaniljpulver
3 msk kakao
2 msk kallt kaffe

Blanda smör, socker och havregryn i en bunke.
Blanda i vanilj och kakao, tillsätt kaffet sist.

Rulla till ganska små bollar, ca 2,5 cm i diameter. Ställ in i kylen tills de har stelnat.

Smält några rutor av chokladen i ett vattenbad. Doppa ner en klubbpinne i chokladen och stick sedan ner den försiktigt i chokladbollen, gör likadant med alla pinnarna.

Ställ in i kylen igen en stund tills chokladen stelnat.

Smält resten av chokladen.

Nu till den lite pilliga delen, doppa varje klubba i chokladsmeten och det gäller att vara snabb eftersom chokladbollen annars blir mjuk och faller av pinnen.
Jag använde en silikonpensel till att täcka hela bollen med choklad.
Strö över strössel, stick ner i frigoliten och låt stelna.

Förvara i kylen.

Har även tänkt att prova att göra dessa fast med chokladbollsdeg, vi får väl se hur det går ;)

1 kommentarer:

emma sa...

Hejsan!

Tips från en amatör :)

Om du ngn gång får över en misslyckad sockerkaka (eller om du ger dig på att baka en enkom för ändamålet) Så kan man smula sönder sockerkaka (vanlig silver och/eller choklad) Och blanda med philadelphiaost tills det har en "bollvänlig" konsistens. Stick bollarna på pinnar, doppa i mörk och/eller vit choklad och pynta med fint strössel :) Vart jättepoppis på pojkens kalas, nästan som praliner :)

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails